”Stora Enso har tjänat en massa pengar i Borlänge – nu är det dags att återinvestera” – Hör kommunalrådet Jan Bohmnas tankar om en nedläggning av pappersbruket. Foto: Jessica Hansson, SVT

Jan Bohman (S) om nedläggningsbeskedet: ”Jättehård smäll för Borlänge”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Stora Enso vill stänga Kvarnsvedens pappersbruk tas emot med bestörtning även bland politikerna i Borlänge. Ett extrainkallat kommunstyrelsemöte hölls under eftermiddagen för att dra upp riktlinjer kring hur de problem som följer av nedläggningen ska lösas.

– Det finns unik infrastruktur på ett pappersbruk, vi ska tillsammans med Stora Enso jobba fram nyetableringar i de i framtiden tomma lokalerna, och jag hoppas de lever upp till det, säger Jan Bohman (S).

Enligt Bohman är kommunpolitikerna överrens om att stå enade inför utmaningarna som väntar. Dels handlar arbetet nu om att identifiera vilka personer och aktörer som berörs av nedläggningen, och sedan handlar det om att hitta nyetableringar till lokalerna i Kvarnsveden.

Kvarnsvedens pappersbruk

– Vi agerar i stor politisk enighet ungefär som vid inledningen av pandmein. Det är en stor utmaning och kris i kommunen. Om vi blir klara till oktober törs jag inte säga, men vi jobbar tills vi är klara, säger Bohman (S).

Hör Jan Bohman berätta själv om läget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarnsvedens pappersbruk

Mer i ämnet