Kvarnsveden är ett utmärkt exempel på att nya industrier växer fram när gamla läggs ned, enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Foto: Duygu Getiren/TT

Näringsministern om Northvolt-etableringen: ”Det här är fantastiskt”

Publicerad

På fredagen presenterade Stora Enso nyheten att man har för avsikt att sälja anläggningen i Kvarnsveden till Northvolt och att det nedlagda pappersbruket ska göras om till en batterifabrik. Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) gläds åt nyheten.

Northvolts vd Peter Carlsson beskrev det på presskonferensen på fredagen som att en anrik industri nu lämnar över stafettpinnen till en ny, väldigt expanderande industri. Näringsminister Thorwaldsson är inne på samma spår, att det handlar om en omställning i tiden. I en kommentar till SVT Nyheter Dalarna säger han att den svenska industrin ligger i framkant i den gröna och digitala omställningen och att det nu görs stora framsteg för elektrifiering och digitalisering.

– Samtidigt som den gröna och digitala omställningen innebär att verksamheter lägger ned så växer nya företag och jobb fram. Borlänge och Kvarnsveden är ett utmärkt exempel. För ett par månader sedan stängde Stora Enso ned sin verksamhet och omkring 400 personer förlorade jobbet. Nu kommer Northvolt och skapar upp till 1 000 jobb. Det här är fantastiskt, säger Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt i Borlänge

Mer i ämnet