Framtida etablering av Northvolt i Borlänge inte utesluten

Uppdaterad
Publicerad

Trots dagens besked om att den batterifabrik som Northvolt planerar bygga hamnar i Göteborg så är inte Borlänge ute ur leken när det gäller framtida etableringar för företaget.

– Vi kan bekräfta att vi har en dialog med Borlänge, säger Anders Thor på Northvolt.

Northvolt gick på fredagsmorgonen ut med nyheten att den batterifabrik som planerats länge kommer att byggas i Göteborg. Det har dock förekommit spekulationer om en etablering i Borlänge, och de lever fortfarande enligt kommunstyrelsens ordförande i Borlänge Jan Bohman (S).

– Jag kan bara gratulera Volvo att de får 3 000 arbeten men det pågår ytterligare samtal med Northvolt och Stora Enso om aktiviteter, säger han.

Northvolt i Borlänge

Att det fortfarande finns en dialog bekräftas av Northvolt.

– Vi kan bekräfta att vi har en dialog med Borlänge, säger Anders Thor, Senior Manager External Affairs på Northvolt i en kommentar på mail.

Stora Enso: ”Bra dialog med ett antal olika organisationer”

Hur en eventuell etablering skulle se ut i Borlänge är oklart. Jan Bohman ser det inte som omöjligt att det kan bli ytterligare en batterifabrik.

– Jag tror det byggs ett 40-tal fabriker just nu runt om i Europa, jag tror inte det här är den sista etableringen av en batterifabrik som nu sker i Göteborg.

Från Stora Ensos sida bekräftar man att det pågår en dialog om bruket men vill inte säga mer än så.

 – Vi har en bra dialog med ett antal olika organisationer men jag kan inte gå in i detalj vilka det handlar om, säger Carl Norell, presschef på Stora Enso Sverige.

Hur långt bort är en överenskommelse med någon av dessa?

– Det är för tidigt att svara på men när vi har en lösning på plats så kommer vi att kommunicera den brett, säger Carl Norell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt i Borlänge

Mer i ämnet