Arne Söderberg är fältansvarig vid Viltenheten, Länsstyrelsen Dalarna. I år har Länsstyrelsen hittat 5 lyor i Dalarna där en hona har fått ungar. Foto: SVT, Jonas Ekströmer / TT

Nu är järvinventeringen klar – stammen har ökat under de senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Nu är årets järvinventering i Dalarna klar. I år har Länsstyrelsen hittat fem lyor i Dalarna där järvhonor har fått ungar.

– Två lyor hittades i den södra delen av länet. En i Vansbro och en mellan Ludvika och Vansbro. Sedan hittade vi en ny föryngring i Sälen. Vi hittade också två lyor i Särna/Idre, Arne Söderberg, fältansvarig vid Viltenheten vid Länsstyrelsen Dalarna.

Naturvårdsverket har som miniminivå att 2,5 föryngringar ska ske för järvstammen i Dalarna, så de siffrorna överträffades med råge i Länsstyrelsens kartläggning i år.

– Under de senaste åren har vi sett en svag ökning av järvstammen, förra året hittade vi sex föryngringar, säger Arne Söderberg.

Inventeringen sker på flera olika sätt.

– På sommarhalvåret besöker vi kända lyor och sätter kameror vid de nya lyorna vi hittar. Vi har också börjat använda drönare nyligen. På vintern letar man efter järvspår och följer dem, berättar Arne Söderberg.

Järven är en av de arter som räknas till de fem stora rovdjuren i Sverige.

– Den är ungefär lika stor som en grävling med en lång svans, säger Arne Söderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.