Se överlämnandet av fanan och delar av kungens tal i klippet ovan. Foto: Henrik Kilefors

Här återinvigs Dalregementet – ”Grymt stort”

Uppdaterad
Publicerad

Idag återlämnades Dalregementets fana till Dalregementet, när det återinvigdes efter 20 år som vilande.

– Det är grymt stort och något som många har kämpat för sedan det lades ned. Det känns oerhört bra för mig personligen också eftersom jag kommer från Falun, säger Ronny Modigs, chef för Dalregementet.

Dalregementet ska nå full kapacitet 2026-2030, då runt 200-250 värnpliktiga ska utbildas årligen. Exakt var det ska placeras är dock fortfarande oklart.

Ingen allmänhet

Ronny Modigs påpekar vikten av att samverka med alla delar av Dalarna för att det ska bli bra. Men säger samtidigt att det är tråkigt att allmänheten inte släpptes in för återinvigningen.

Dalregementet

– Det är jättetråkigt att vi inte kan släppa in dalfolket. Det finns ett antal faktorer som gör att det är så. Det är lång planeringstid och de flesta beslut fattades också under brinnande pandemi. Sen är det också stora säkerhetsengagemang när så många från samhällets toppskikt är med.

När kommer ni möta dalfolket då?

– Vi kommer naturligtvis ta tillbaka traditioner med regementets dag och andra sådana aktiviter. Så vi är angelägna om att vara tillgängliga.

Kungen och överbefälhavaren

Är det en historisk dag?

– Absolut. Dalregementet har varit vilande i tjugo år och det är inte ofta nya regementen invigs. Det är verkligen historiskt.

Talade vid ceremonin på lördagen gjorde bland andra kung Carl XVI Gustaf, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavare Micael Bydén.

Se överlämnandet av fanan och delar av kungens tal i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalregementet

Mer i ämnet