Sedan första spadtaget togs har flygplatsbygget våde stoppats och nu hunnit komma igång igen. Klart är att det blir mycket dyrare nu, enligt Trafikverket. Foto: SVT

Nu blir bygget både dyrare och försenat

Uppdaterad
Publicerad

Överklagan av flygplatsbygget gick inte igenom och den påtänkta entreprenören kan återuppta arbetet. Men nu blir vägbygget både dyrare och kraftigt försenat.

 – Det blir krångligare nu, säger Trafikverkets projektledare Anders Hjärtedal.

Trafikverket har skrivit kontrakt med Peab och bygget kostar i ett första skede minst 117 miljoner kronor.

Men det är väldigt bråttom. Förseningarna i och med att upphandlingen av bygget överklagades har ställt till det. Flygplatsen ska stå klar i slutet av nästa år och i god tid innan dess måste delar av den nya vägen vara klar.

Provisorisk lösning

Det var tänkt att en provisorisk väglösning skulle kunna vara klar i april nästa år.

 – Det kommer vi inte att hinna. Det kommer också att bli dyrare nu. Förutsättningarna är annorlunda än när vi gick ut med anbudshandlingarna. Juridiken kostar, säger Anders Hjärtedal.

Men det är i dag oklart hur mycket dyrare det blir och när det nu verkligen kommer att gå att köra runt flygplatsen.

 – Vi ska förhandla nu och starta viss etablering som att sätta ut manskapsbodar och sånt. Men i praktiken kommer produktionen igång först efter årsskiftet, säger Anders Hjärtedal.

Riskerar inget

Han är kritisk till att entreprenörer på det här sättet kan försena ett bygge så mycket utan att själva riskera något.

 – Jag tycker att det är rätt att man kan överklaga men personligen tycker jag att det är fel att man kan göra det utan att man för egen del riskerar något ekonomiskt, säger Anders Hjärtedal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.