Träd har avverkats efter den blivande vägsträckan, men nu har arbetet avbrutits. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Stopp för bygget av flygplatsvägen i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket tvingas nu stoppa det omdiskuterade stora vägbygget förbi den nya flygplatsen i Sälenfjällen.

En entreprenör hävdar att staten slösar bort 10 miljoner kronor genom att välja en för dyr byggfirma till jobbet.

– Det är fel att kasta bort tio miljoner kronor. Vi måste gå vidare för skattebetalarnas skull, säger Göran Martinsson, chef på företaget Scandinavian Roadconstruction.

Ännu så länge går det köra på den gamla länsvägen över den nya flygplatsen i Sälen. Det första lagret med asfalt ligger redan på landningsbanan.

Flygplatsen i Sälen

Ett av Dalarnas största vägprojekt

Men när bygget är klart och de första planen ska landa där om drygt ett år, så måste det finnas en ny väg runt flygplatsen.

Flygplatsvägen är ett av Dalarnas största vägprojekt, nära sex kilometer långt, och i somras beslutade Trafikverket att byggjätten Peab – som också bygger själva flygplatsen – även ska få bygga den nya vägsträckan mellan Sälenfjällen och Rörbäcksnäs.

Prislappen blev 117 miljoner kronor.

Skogen där vägen ska gå har huggits ner men nu har Trafikverket tvingats stoppa själva vägbygget.

Kammarrätten gav entreprenör rätt

En av de konkurrerande entreprenörerna som ville bygga vägen för 107 miljoner kronor – alltså tio miljoner kronor billigare – valdes helt sonika bort av Trafikverket – innan Peab fick jobbet.

Trafikverket menade att det lokala företaget – Scandinavian Roadconstruction med säte i Bjursås – inte har rätt kompetens att bygga flygplatsvägen i Sälen.

Men bolaget protesterade, fick först inget gehör men nu har företrädarna övertygat kammarrätten om att stoppa upphandlingen i väntan på slutlig dom i ärendet.

”Vi måste överklaga”

Företaget bakom överklagandet har sitt säte i Bjursås.

 – Vi tycker att det är fel att kasta bort tio miljoner kronor på Peab. Vi måste överklaga inte minst som skattebetalare, säger Scandinavian Roadconstructions chef, Göran Martinsson, till SVT Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet