Det uppmärksammade gisslandramat som myntade begreppet Stockholmssyndromet blir opera i Vattnäs konsertlada. Foto: SVT

Uppmärksammat gisslandrama blir opera

Uppdaterad
Publicerad

Det går att göra opera av det mesta – det har de visat många gånger uppe i Vattnäs konsertlada utanför Mora. Nu har de gjort opera av det uppmärksammade Norrmalmstorgsdramat och det är urpremiär på fredag kväll.

Det var i augusti 1973 som en rånare med k-pist trängde in i en banklokal vid Norrmalmstorg i Stockholm, tog gisslan och krävde att den ökände brottslingen Clark Olofsson skulle släppas från fängelset och komma till banken.

”Stockholmssyndromet” myntades

Under Norrmalmstorgsdramat myntades också begreppet Stockholmssyndromet, som innebär att gisslan börjar sympatisera med rånarna.

– Jag tror att det blir en överlevnadsstrategi av de som sitter i sådan situation, säger Anna Larsson, som spelar en av kvinnorna i gisslan.

”Traumatisk upplevelse”

Musiken till operan om Norrmalmstorgsdramat har skrivits av den prisbelönte tonsättaren Albert Schnelzer, medan Patrik Sörling svarar för text och regi.

– Det är ett fantastiskt drama men samtidigt naturligtvis en väldigt traumatisk upplevelse för dem som upplevde det, säger Albert Schnelzer.

Starta klippet för att tjuvkika på föreställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.