Vägrade hjälpa pojke – nu sparkas de

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Gävleborg har nu utrett händelsen där en asylsökande pojke hoppat från ett fönster. Ambulanspersonalen som fanns på platsen vid tillfället uppträdde oprofessionellt, enligt utredningen, och blir nu avskedade.

Det var i slutet på februari som en asylsökande pojke hoppade från ett fönster i Gävle. I samband med händelsen kom uppgifter om att ambulanspersonal som fanns på platsen ska ha stört räddningstjänst och polis vid insatsen. Polisen beskrev sin syn på situationen i en händelserapport den 22 mars och efter det tillsatte Landstinget Gävleborg en utredning.

”Mycket allvarligt”

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Ambulanspersonalen på plats ska, enligt polisen, bland annat ha vägrat att köra den 16-årige pojken till sjukhus efter att han hoppat från fönstret på sex meters höjd.

– Innehållet var mycket allvarligt. Samma dag tillsattes en utredning under ledning av landstingets säkerhetschef. Det innebär att ambulansen inte har utrett sig själv, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark i ett pressmeddelande.

Fällde rasistiska kommentarer

Den här utredningen är nu klar och den visar på att de två ambulansmedarbetarna har uppträtt på ett oprofessionellt sätt och de ska nu avskedas. De två har, enligt utredningen, brustit i omhändertagandet av patienten och en av dem ska också ha stört polisen i deras arbete och fällt rasistiska kommentarer.

– Det som skett är så pass allvarligt och förkastligt ur patientsäkerhetssynpunkt att de berörda medarbetarna har underrättats om avsked, säger Svante Lönnbark i ett pressmeddelande.

Händelsen ska nu anmälas till Socialstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Mer i ämnet