Polisen Jonas Häll ger bästa tipsen på hur du undviker att gå vilse när du är ute och plockar bär eller svamp. Foto: Lotta Olin/SVT

Nu försvinner flest personer i skogen – polisen tipsar: Så slipper du gå vilse

Uppdaterad
Publicerad

Den här årstiden är det många som ger sig ut i skog och mark. Polisen uppmanar till att ha koll på vart du går – de får nämligen varje år leta efter bär- och svampplockare som gått vilse. Allra flest försvinnanden sker just i augusti, berättar polisen Jonas Häll.

– Enligt statistiken är augusti den månad vi har flest försvunna och då är det framförallt kategorin bär- och svampplockare som sticker ut, säger Jonas Häll, regional insatsledare.

För polisens del kan det innebära olika former av insatser, till exempel att söka i skogen eller att köra på vägen med blåljus och sirener som kan hjälpa den som gått vilse att hitta till vägen.

Hittas ofta nära utgångspunkten

Många anmälningar om saknade personer handlar förstås om andra typer av försvinnanden. Men när det gäller just bär- och svampplockarna som gått vilse så hittas minst hälften av dem mindre än två kilometer från den plats där de senast sågs, berättar Jonas Häll.

– Många gör rätt när de går vilse: De stannar till och drar inte iväg vilket skulle göra sökområdet mycket större. Sedan är det också ett faktum att det är lätt att gå vilse även om man tycker sig vara nära utgångsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.