Foto: SVT

Nu har berguvsstatyn fått en ny plats

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att den omdiskuterade berguvsstatyn som stått vid gruvan i Falun ska flyttas till Knutpunkten i centrum. 

Det är intill den runda kiosken som statyn ska stå och flytten beräknas till sommaren. Sara Hedström som är allmänkulturchef på Falu kommun är nöjd med placeringen. 

– Berguvens nya placering gör att många kan ta del av den dagligen. Det blir en fin påminnelse för alla att värna om vår landskapsfågel, säger hon i ett uttalande på Falu kommuns hemsida.

Berguven i Dalarna

Tidigare stod Lennart Sands staty ”Berguven” i Geislerska parken i centrum, men flyttades 2015 till Falu gruva på grund av ombyggnationer.

Störde de riktiga berguvarna

Men under våren flyttades den igen, då den störde de riktiga berguvarna som häckade i området.

– När statyn kom dit valde berguvarna att vara i en annan del av gruvan och de tvingades också ta en annan väg när de flög till soptippen för att hämta mat, sa ornitologen Kalle Bergström i en tidigare intervju.

Fram tills nu har den därför stått undanställd i väntan på en ny plats. Men nu ska den alltså få komma fram igen och speja över bussresenärerna vid Knutpunkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berguven i Dalarna

Mer i ämnet