Ensamkommande flyktingbarn har kommit till Hedemora – fler familjehem behövs

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har Hedemora kommun tagit emot två ensamkommande flyktingbarn från Ukraina. Nu vill man se fler familjehem för att kunna ta hand om fler som väntas framöver.

Allt fler privatpersoner vill hjälpa till och ta in flyktingar i sina hem. Ett sätt att hjälpa just ensamkommande flyktingbarn är att bli ett familjehem.

– Vi har få familjehem och vill väldigt gärna att engagerade medborgare kontaktar oss och hjälper oss att hitta fler familjehem, säger Kristina Backlund, kommunikationschef på Hedemora kommun.

Dalarna och kriget i Ukraina

I dagsläget har Hedemora kommun förberett cirka 60 stycken platser för flyktingar, framför allt i lägenheter. Man ser även över vilka privata fastighetägare som finns i kommunen och som eventuellt skulle kunna ta emot flyktingar.

Hör Kristina Backlund berätta om hur kommunen stöttar familjehem och vad man kan behöva tänka på.

Så blir du ett familjehem

Om du är intresserad av att bli ett familjehem kan du anmäla ditt intresse genom att kontakta din kommun.

Om kommunen bedömer att din familj är lämplig som familjehem utreds ärendet vidare av socialnämnden. Då bedöms familjens livssituation, inställning till uppdraget och förmåga att ta hand om ett barn. Blir man godkänd sker det sedan en matchning mellan barn och familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet