Bengt Bäcke, Synskadades riksförbund och hans ledarhund Rockie. Foto: Torbjörn Påhlman, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu kan ledarhunden Rockie gå på café

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa vecka ändras diskrimineringslagen när det gäller bristande tillgänglighet för de med funktionshinder. Det innebär bland annat att det då blir då enklare för synskadade att gå på restaurang och mindre affärer med sin ledarhund.

Ledarhundens dag uppmärksammades i Mora på onsdagen.

I Sverige finns cirka 250 ledarhundar som underlättar för synskadade. De flesta av dessa är labradorer och en av dem är Rockie som idag tog en tur på gågatan med sin husse Bengt Bäcke som är ombudsman för Synskadades Riksförbund i Dalarna.

Många hinder

– Utan hunden hade jag nog strukit efter väggarna för att vara säker, säger han efter promenaden efter en gågata som nu håller på att byggas om, vilket medför många oväntade hinder för många gående.

Riksdagen har beslutat att skärpa lagen mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet och den första maj träder den ikraft. Lagen ska nu även omfatta affärer och näringsställen med färre än tio arbetstagare vilket kan ge synskadade större möjligheter att ta med sig sin ledarhund till fler affärer och restauranger.

Kan komma överens

– Ofta är det allergiska reaktioner hos andra kunder som förs på tal, men att ha det som ursäkt för att inte släppa in oss tycker jag är fel, säger Bengt Bäcke som tycker att allergikänsliga och synskadade tillexempel kan komma överens om att vara i olika delar av en restaurang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer