Foto: Gunilla Wikström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stort behov av ledarhundar

Publicerad

Behovet av ledarhundar är stort. I dag står 80 synskadade i kö för att få ledarhund, och väntetiden är lång – det handlar om flera år.

Nu under onsdagen så är det faktiskt det som kallas ledarhundens dag. Men alla som är synskadade och vill ha hjälp av en hund, får inte det. Antalet synskadade som väntar på ledarhund är rekordstort, samtidigt som antalet ledarhundar i tjänst minskar.

Uppvaktade politiker

Igår uppvaktade Synskadades Riksförbund socialutskottets politiker i riksdagen med krav på mer pengar för att köpa in fler ledarhundar.

Synskadades Riksförbund får 23,9 miljoner kronor årligen från staten för att köpa in ledarhundar, ett myndighetsansvar förbundet haft i elva år. Men under de elva åren har anslaget inte höjts alls.

– Många var på plats och det kändes bra säger Annika Östling som är ordförande i SRF Dalarna.

– Men sen måste vi hoppas att det leder till något på riktigt också.

Många hundar går i pension

I Dalarna finns i dag 11 hundförare, men det har funnits fler, berättar Annika. En av anledningarna är att det inte är lika lätt att få en ledarhund idag.

Foto: Gunilla Wikström/SVT

Men även om mer pengar skulle komma till kassan, så dessvärre också antalet hundar få – och blir faktiskt färre, då många hundar snart pensioneras.

– År 2010 fanns det 292 ledarhundar i tjänst, i dag endast 261. Dessutom går över 60 av ledarhundarna i tjänst snart i pension, förklarar Lena Ridemar, individstödchef på Synskadades Riksförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer