Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om elpriskompensationen – i klippet svarar Bengt Östling på Dala Energi på när kunderna i Dalarna kompenseras. Foto: Anders Wiklund/TT/Jessica Gow/TT/Annika af Klercker/SVD

Nu kommer elpriskompensationen till kunder i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Landets elnätsbolag har fått regeringens uppdrag att dela ut det elprisstöd som beslutats om efter vinterns höga elräkningar. I Dalarna finns nio nätbolag som nu är i full gång att administrera kompensationerna.

Beroende på vilket nätbolag och område man tillhör kan en del stödberättigade se fram emot att de första kompensationerna kommer redan nu i april.

– Vi administrerar totalt 68 miljoner kronor i elprisstöd för december till februari för våra kunder, där 18 550 får stöd, i snitt med 3 666 kronor för hela perioden, säger Bengt Östling, vd för Dala Energi som har kunder i Rättvik, Leksand, Gagnef och Säter.

I klippet ovan reder Bengt Östling ut vad som gäller för elpriskompensationen.

Enligt tidigare regeringsbeslut ska hushåll med elförbrukning om minst 700 kWh/månad under december, januari och februari få elpriskompensation av staten för vinterns höga elpriser.

Kompensationen utgår med 100 kronor per månad om man haft en förbrukning mellan 700-899 kWh till som mest 2 000 kronor om månadsförbrukningen var över 2 000 kWh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet