Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med när John Walters pappa lämnar in skadeståndskravet till Falu kommun Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Här lämnar John Walters pappa in skadeståndskravet

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnade John Walters föräldrar in ett skadeståndskrav till Falu kommun. Knappt en miljon kronor kräver de efter att deras femårige son dött på ett HVB-hem där kommunen hade placerat honom.

Det var i maj 2021 som John Walter placerades på HVB-hemmet Platea i Hagfors. Boendet hade flera gånger kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg och föräldrarna uttryckte oro över säkerheten på boendet vid flera tillfällen innan placeringen.

Två veckor efter att han placerats på boendet avvek John Walter efter att ha lämnats utan uppsikt. Han hittades senare drunknad i Uvån, nära boendet.

Två anställda dömdes för vållande till annans död. Domen har överklagats både av de anställda och av John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm, som vill att de anställda döms för grovt vållande till annans död, i stället för normalgraden, som tingsrätten gjorde.

Kan stämma kommunen

Om inte Falu kommun går med på skadeståndskravet kommer föräldrarna att stämma kommunen.

– Lagen är tydlig, det är kommunen som har det yttersta ansvaret för John Walter och där har man brustit, man har vetat om att staket och grindar varit trasiga och man har vetat om John Walters behov av särskilt skydd, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa som har tagit sig an föräldrarnas sak.

– Det här är ett fall som inte hör till vanligheten, så vi kommer att sätta oss in i det här skadeståndskravet och sen får vi se, säger Ellen Gräfnings, stadsjurist för Falu kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.