Leksaker ska bli giftfria

Uppdaterad
Publicerad
Kemikalien bisfenol A, som kan finnas i leksaker, bör förbjudas. Det säger miljöminister Lena Ek. Och nu tillsätts en utredning om kemikalien.

På onsdagen besökte miljöminister Lena Ek öppna förskolan på Elsborgs familjecentral i Falun som en del av sin resa förskoleturné där hon samtalar om kemikalier i barns vardag med kommunpolitiker och förskolepersonal.

– Anledningen är att barn är mer utsatta för farliga kemikalier än vad man tror och barn är särskilt känsliga. Jag tycker det är viktigt att när vi börjar med det här arbetet i Sverige nu att kommunerna verkligen ser till att sanera och kontrollera alla förskolor så att de är bra ur kemikaliesynpunkt, säger hon till SVT.

För förskolorna själva är det svårt att kontrollera och påverka de leksaker och de material som köps in och används i förskolorna. Det är hos kommunerna som den makten finns.

– Det här med leksaker har stor betydelse. Vi har mycket saker som vi inte vet hur de påverkar våra barn. Vi måste följa kommunens regler kring upphandling, så vi kan inte köpa leksaker var vi vill, säger förskolläraren barbro Emnéus på Elsborgs öppna förskola.

På plats i Falun kunde miljöministern också avslöja att regeringen på torsdagen kommer att besluta om att tillsätta en utredning som ska vara klar i december. Den ska kartlägga kemikalien bisfenol-A, som finns i plastprodukter och som visat sig kunna vara hormonstörande. I Sverige finns redan idag ett förbud mot bisfenol A i barnmatsförpackningar och utredningen kan leda till fler förbud.

– Det blir en total kartläggning som ska ligga till grund för fortsatta regeringsbeslut. Vilka varor och produkter finns det i? Finns det andra ämnen vi kan använda istället och hur kan vi fasa ut den här användningen av hormonstörande ämnen?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer