Bland annat ska jättelokan och blomsterlupinen nu bekämpas i länet Foto: SVT

Nu ska invasiva växter bekämpas – lupiner och jätteloka ska grävas bort i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har beviljat 333 000 kronor till Dalarna för projekt som ska hindra invasiva främmande växter från att breda ut sig och skada den biologiska mångfalden i naturreservat och nationalparker.

Dalarna får nu, tillsammans med nio andra län, 3,8 miljoner kronor för bekämpning av invasiva växter.

-  Behovet av bekämpning av invasiva växter i Sverige är jättestort, och i det här skedet har vi prioriterat bekämpning i områden med höga naturvärden eftersom invasiva växter kan göra extra stor skada där, säger Ulf Larsson som är handläggare på Naturvårdsverket.

De län som beviljats pengar till projekt är Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland, Skåne, Södermanland, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

Bekämpning av jätteloka och blomsterlupin

I Dalarna handlar det om två projekt för att bekämpa jättebalsamin, jätteloka, och blomsterlupin nom skyddade områden i länet, främst naturreservat men även så kallade Natura 2000-områden.

– Det är spritt över länet, där de här arterna finns. Det handlar om mekanisk bekämpning, man gräver upp dem helt enkelt, eller slår av dem innan blomning i de här områdena, säger Tobias Ekendahl, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Själva arbetet med bekämpningen kommer att börja i juni månad, men förarbetet börjar redan nu.

– Först måste vi få bättre koll på exakt var de finns. Vi har hyfsat bra koll men jag kommer att åka ut till områdena och se mer exakt var de finns, berättar Tobias Ekendahl.

Skyldig att ta bort på egen mark

Sedan januari 2019 är länsstyrelserna ansvariga för den praktiska bekämpningen av EU-listade invasiva främmande arter i Sverige. De svarar också för tillsynen av att EU-reglerna efterlevs. EU-listade invasiva främmande arter omfattas av en rad förbud. Har man till exempel en EU-listad växt på sin mark är man skyldig att ta bort den.

Natura 2000-områden

I Sverige finns drygt 4 000 Natura 2000-områden på en sammanlagd yta av mer än sju miljoner hektar. En del av dem är också naturreservat eller nationalpark.

Områdena har valts ut av länsstyrelserna i respektive län.

För de områden som omfattas av Natura 2000 har Länsstyrelsen tagit fram bevarandeplaner som bland annat beskriver områdets värden, vad som kan utgöra ett hot samt vilka bevarandemål som finns för de olika arterna och livsmiljöerna.

Källa: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.