Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det drev som pågår är hemskt” – hör renskötaren Malin Rihpa om det hon möter i vardagen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Kommission söker sanningar om samer i Idre – berättelser om kränkningar och diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Den kommission som ska granska hur dåligt samerna behandlats i Sverige, letar nu berättelser från samer i Dalarna.

– Det är mycket som hänt i historien men också i dag upplever samer det som är kränkande och diskriminerande, säger Eivind Torp som är en av ledamöterna i kommissionen.

Sanningskommissionen för det samiska folket är mitt i det flera år långa arbetet med att kartlägga behandlingen av samerna i Sverige.

Ledamöterna besökte nyligen Idre. Ett besök som lockade en del ur allmänheten och några ur samebyn.

 – Det har blivit värre nu med alla drev som pågår i sociala medier, säger Malin Rihpa från Storsätern som tillhör Idre Sameby.

Djupintervjuer med samer

Tanken är att samer ska djupintervjuas i ämnet. Jobbet ska vara klart om två år.

Det var 2021 som regeringen beslutade att inrätta en sanningskommission. Tanken är att de ska granska och synliggöra det som har drabbat samerna genom åren.

– Vi behöver öka kunskapen om de historiska oförrätter som begåtts mot urfolket samerna och de trauman som lever kvar idag. Det är grundläggande för att ge samer både kollektiv och individuell upprättelse och för att främja försoning, sa dåvarande kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.