E16 mellan Borlänge och Djurås ska bli säkrare. Längre ner i artikeln ser du hela kartan. Foto: SVT / Trafikverket

Så ska Dalarnas mest trafikerade väg byggas om

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas mest trafikerade väg, E16/Väg 70, ska nu byggas om mellan Borlänge och Djurås.
Målet är en mötesfri väg, med syftet att skapa en tryggare och smidigare transportväg för alla trafikanter.

Den nya sträckningen är tänkt i tre etapper.  Den första ska gå mellan Mellstarondellen och Norr Amsberg. Etapp två mellan Norr Amsberg och Sifferbo, och etapp tre mellan Sifferbo och Djurås.

Förhoppningen är att den första etappen ska påbörjas under 2021, med en mötesfri väg som dras en bit öster om den nuvarande sträckan, vilket ska höja säkerheten och framkomligheten.

– Vi ser mycket positivt på att ha hittat ett alternativ som möjliggör en längre sträcka med mittseparering och där cykelvägar, lokaltrafik samt kollektivtrafik kan separeras från E16/väg 70, detta höjer trafiksäkerheten markant. Det är även en lösning som kan erbjuda goda möjligheter för regional utveckling på sikt. Vi är dock ödmjuka inför det faktum att en nydragning av en europaväg ger påverkan på omgivningen, säger Patrick Svärd, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Trafikverket har beslutat att man ska arbetat för att E16 ska få en ny sträckning inom det markerade området. Foto: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer