Granbarkborren som är cirka 4 millimeter lång är den insekt som gör mest skada på granskogarna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu svärmar granbarkborren – kan bli två svärmningar

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret har varit gynnsamt för granbarkborren som nu svärmar. Den tidiga ihållande värmen kan göra att det blir två svärmningar i Dalarna i år.

– När de här kläcks om 6-8 veckor kan det bli ytterligare en svärmning, om det blir varmt i augusti, säger Mikael Johansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsens övervakning visar att granbarkborren just nu svärmar i stora delar av Sverige. I sydöstra Dalarna, där skadorna varit stora de senaste åren, har tusentals granbarkborrar fångats in den senaste veckan – flest i Sverige.

Vädret styr svärmningen

Men just där Mikael Johansson tömt sina fällor handlar det inte om några exceptionella mängder.

– Jag trodde det skulle vara mycket mer, men det ligger några vindfällen i närheten som konkurrerar med feromonerna i fällorna så många kan ha tagit sig dit istället. Vindfällena var fulla med granbarkborrar.

Det är ovanligt att granbarkborren hinner svärma två gånger i Dalarna, och om det skulle bli så skulle det kunna innebära att de kan föröka sig ordentligt.

– Det är vädret som styr hur det blir, säger Mikael Johansson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med och kolla hur många granbarkborrar som fastnade i fällorna i närheten av Hedemora i fjol. Foto: Anders Hansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.