Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Borlänge Energis avfallschef Christian Olhans hur förändringen påverkar dalfolket. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Nu tar kommunerna över återvinningsstationerna – Borlänge: ”Tar ut en liten avgift för att klara det”

Uppdaterad
Publicerad

Ansvaret för att tömma och städa återvinningsstationerna – där plast, metall, kartong, tidningar och glas samlas in – flyttas vid årsskiftet över till kommunerna.

Många kommuner kommer därför att behöva ta ut en extra avgift.

Bolaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, upphör vid årsskiftet. Hittills är det FTI som har fått ersättning från förpackningsproducenterna för att ta hand om förpackningar som kunder lämnar in för återvinning.

Från den 1 januari 2024 ska ersättningen istället landa hos varje enskild kommun, enligt en modell som bland annat tar hänsyn till avstånd och hur invånarna bor.

Dyrare avfallstaxa i Borlänge

För Borlänges del är målet att göra övergången så sömlös som möjligt och de har upphandlat samma underleverantörer som FTI hade tidigare – både för tömningen och städningen.

Men de kommer liksom många andra dalakommuner att behöva ta ut en lite dyrare avfallstaxa av hushåll och fastighetsägare.

Hur stor ökningen blir ser du i videoklippet, där får du även veta vad som ska ersätta återvinningsstationerna i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.