Affären är klar – Siljans Chark har fått en ny ägare som presenteras under fredagen, berättar konkursförvaltaren Henrik Jalkenäs. Foto: Niko Ago, SVT

Ny ägare till Siljans Chark klar – ”En riktigt bra lösning”

Uppdaterad
Publicerad

En ny ägare till Siljans Chark blev klar under torsdagseftermiddagen. Enligt konkursförvaltaren medför affären ”en riktigt bra lösning” för medarbetare och varumärke.

Siljans Chark med 85 anställda gick i konkurs den 18 maj men produktionen har sedan dess fortsatt under konkursförvaltarnas ledning.

– Det har varit oerhört intensivt. Det gäller att agera snabbt om värden och arbetstillfällen ska räddas, säger Henrik Jalkenäs som förvaltat konkursen tillsammans med Henric Schef.

Flera visade intresse

Det har funnits flera intressenter men den nya ägaren var enligt Henrik Jalkenäs den som var ivrigast att ta över.

– Det är en ägare med lokal anknytning som var förberedd på att ta över hela verksamheten. Sen blir det väl förändringar framöver eftersom det måste trimmas på kostnader och intäkter.

Anställda informeras under fredagen

Bolagets årsomsättning har uppgått till omkring 200 miljoner kronor och verksamheten bedrivs dels i slakteriet på Ickholmens gård i Vikarbyn, och dels i charkfabriken i Mora. Under fredagsförmiddagen kommer de anställda informeras och Henrik Jalkenäs tror att en presentation av den nya ägaren kan skickas ut strax före lunch.

– Vi har kommit fram till en riktigt bra lösning för varumärket, kunder och de anställda, säger Henrik Jalkenäs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer