”Kan leda till att döva och hörande får information samtidigt” – projektledaren Cathrine Björkstrand om behovet av viktig information på teckenspråk Foto: Jessica Hansson

VMA på teckenspråk – Dalaföretag bakom ny app som gör viktig information tillgänglig för döva

Uppdaterad
Publicerad

VMA och andra viktiga nyheter från myndigheter och kommuner ska nu finnas tillgängligt på teckenspråk, med hjälp av en ny app som utvecklats i Dalarna. Tanken är att hörselskadade och döva ska få bättre tillgång till samhällsviktig information.

Efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017 riktade Sveriges dövas riksförbund kritik mot att VMA inte utfärdades på teckenspråk. Liknande kritik om brist på tillgänglighet har höjts under pandemin. Det här fick ett företag i Leksand att fundera på en lösning.

– Tidigare har det inte funnits viktig samhällsinformation på teckenspråk så nu under pandemin kände vi att vi ville skapa något som alla kunde ta del av, säger projektledaren Cathrine Björkstrand.

Info från MSB

Företaget bakom appen kommer bland annat att samarbeta med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, så att viktiga nyheter och VMA kommer finnas tillgängligt på teckenspråk. Användaren kan välja att ställa in var i landet man vill ha informationen från.

– Hörselskadade och döva vill som alla andra också få ta del av viktig information och vi har testat appen med en testgrupp där alla varit väldigt nöjda med resultatet, säger Cathrine Björkstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.