”Enormt mycket byggnation” – Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun, kommenterar behovet av ytterligare räddningstjänst i kommunen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Ny brandstation kan byggas i Sälenfjällen efter kritik mot dålig säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun planerar att bygga en ny brandstation i västra delen av Sälenfjällen. Planerna har tvingats fram efter kritik mot att säkerheten är för dålig i området.

– Någonting måste göras annars blir det stopp för byggnationerna, säger Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och länsstyrelsen som nu riktar kritik mot att det idag tar för lång tid för räddningstjänsten att komma fram vid ett larm till de numer kraftigt utbyggda västra turistområdena Tandådalen, Hundfjället, Stöten och den nya flygplatsen i Sälenfjällen.

Tre mils utryckningsväg

De senaste åren har det byggts flera stora hotell och lägenhetskomplex där. Brandkåren utgår från stationen vid Lindvallen i den östra delen av fjällområdet och det kan då handla om mer än tre mils utryckningsväg.

Flygplatsen i Sälen

– Vi har för långa insatstider nu när det byggts så enormt häruppe, säger Per Hampus.

Heltidskår på plats

Därför planerar Malung-Sälens kommun att bygga en helt ny brandstation med en heltidskår på plats någonstans i västra delen av fjällområdet.

– Om MSB säger att det inte får vara på det här viset så måste vi lyssna på dem, säger Per Hampus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet