Ny metod för att upptäcka muncancer testas i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i region Dalarna är tillsammans med Stockholm, först i landet med att testa ett nytt sätt att screena för att upptäcka muncancer. Forskningsstudien görs på fem olika tandläkarkliniker i regionen och förhoppningen är att tidigt kunna hitta och förebygga sjukdomen.

Cancer i munhåla och svalg är betydligt vanligare än flera andra typer av cancer, till exempel livmoderhalscancer. Och antalet fall av muncancer ökar i Sverige, främst hos yngre personer, där sjukdomen orsakats av humant papillomvirus (HPV), enligt Kristina Edman som är forskningsledare för projektet i region Dalarna.

Upptäcks ofta för sent

Omkring 1 000 personer per år insjuknar i muncancer i Sverige och idag upptäcks den ofta när den hunnit gå långt. Men nu hoppas man på att den nya metoden ska ge goda resultat.

– Vi tycker naturligtvis det här är viktigt. Vi vill tidigt kunna diagnosticera muncancer för att få en framgångsrik behandling för patienten samt mindre lidande och lägre dödlighet, säger Kristina Edman till SVT.

Tar hjälp av artificiell intelligens

Speciellt för forskningsprojektet är att man använder artificiell intelligens (AI) för att få fram provresultaten.

– Vi kommer att förse en dator med material för att den ska lära sig att identifiera cancerceller, säger Kristina Edman och fortsätter:

– Metoden testas redan vid screening av livmoderhalscancer och där har den varit framgångsrik.

Hur kommer då screeningen gå till för patienten? Svaret får du i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet