Överenskommelsen har skrivits på av lokalpolisområdeschef Rune Lindbom tillsammans med kommunlaråden i Mora, Orsa och Älvdalen. Foto: Mora, Orsa och Älvdalens kommun, Lotta Olin/SVT

Ny överenskommelse: Mora, Orsa och Älvdalen samverkar med polisen för ökad trygghet

Uppdaterad
Publicerad

En samverkansöverenskommelse mellan kommunerna och Lokalpolisområde Mora är nu antagen i Mora, Orsa och Älvdalen. Syftet med överenskommelsen är att öka tryggheten och minska brottsligheten i kommunerna.

Mora, Orsa och Älvdalens kommuner har tillsammans med Lokalpolisområde Mora enats om en ny samverkansöverenskommelse för ett gemensamt brottsförebyggande arbete under perioden 2019 till 2021.

Förhoppningen är att samverkan ska stärka det lokala brottsförebyggande arbetet.

Ska leda till mer direkta samhällsåtgärder

Anna Hed (C) är kommunalråd i Mora och enligt henne behövs överenskommelsen bland annat för att polisen och kommunerna ska få en gemensam lägesbild över hur det ser ut.

– Vi lägger ner mer kraft på att identifiera hur bilden faktiskt ser ut. Därefter pioriterar vi de insatser och åtgärder som behövs. Det har vi inte kunnat göra på samma sätt innan.

Hon menar att man som kommuninvånare kommer märka av att det blir mer direkta åtgärder i samhället från exempelvis polis och socialtjänst.

– Till exempel om det blir oroligheter på en skola, så kan polisen komma dit mer direkt. Det blir en konkret åtgärd.

Arbetet är också tänkt att verka förebyggande, enligt Hed.

Gemensamma fokusområden

Tillsammans har polis och kommuner också kommit överens om sex olika fokusområden som ska prioriteras under avtalsperioden:

  • Ordningsstörningar och otrygghet
  • Hot och våld
  • Extremism och kriminella nätverk
  • Ungdomar/skolor
  • Alkohol, narkotika, dopning och tobak
  • Hot mot kommunala tjänstemän och politiker

Enligt lokalpolisområdeschef Rune Lindbom, så kommer överenskommelsen i praktiken innebära att de här sex fokusområdena bevakas av både polisen och kommunen.

– Och i Brottsförebyggande rådet kommer de att hantera och bevaka områdena för att vi ständigt ska ha rätt lägesbild kopplat till dem, säger lokalpolisområdeschef Rune Lindbom i ett pressmeddelande.

Det var i fredags som kommunalråden från vardera kommun tillsammans med lokalpolisen samlades för att skriva under överenskommelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.