Elisabeth Ohlson Wallin gjorde för 20 år sedan utställningen Ecce Homo, som blev mycket omstridd. Foto: Anders Hansson/SVT

Fotoutställning om transpersoner premiärvisas i Falun

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har en fotoutställning om transpersoner Sverigepremiär. Falun blir första ort i landet att visa bilderna av Elisabeth Ohlson Wallin som gjorde en liknande utställning för 20 år sedan – Ecce Homo – som blev mycket omstridd.

– Det känns som om bilderna är gjorda för de här fyra rummen i Dalarnas muséum, säger Elisabeth Ohlson Wallin som menar att det här är den största utställning hon har gjort och hon är nöjd med att det finns såna generösa ytor på muséet.

Det är 85 bilder och alla modeller är transpersoner. Visserligen är det lite naket men de allra flesta har kläderna på sig på bilderna. För att vara transperson handlar inte i första hand om sexualitet utan om känslan av att vara född i en kropp av ett kön man inte identifierar sig med. Det vill Elisabeth Ohlson Wallin få fram med den här utställningen.

– I förkortningen HBTQ, har ju T för transpersoner funnits med i många, många år. Men bögar och lesbiska har inte varit generösa och gett samma kampglöd åt och haft med transpersonerna lika bra, säger Elisabet Ohlson Wallin. Transrörelsen ligger efter i rättigheter, de finns till exempel inte med i hetslagstiftningen.

– Jag kan känna att det vore skandal om jag inte gjorde en utställning om transpersoner! säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.