Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annika Varghans berätta vilka projekt hon tycker att det borde sökas pengar för och vad de nya förutsättningarna för Klimatklivet betyder. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Nya pengar att söka i Klimatklivet – Dalarnas klimatstrateg: ”De borde skärpa till sig och söka”

Uppdaterad
Publicerad

Snart inleds en ny ansökningsperiod för att få stöd till klimatomställningar från det så kallade Klimatklivet. Nu finns bättre möjligheter för större projekt att få pengar – satsningen har utökats till 2028 och totalt har cirka 5,3 miljarder kronor tillförts.

De som kan söka pengarna från Klimatklivet är företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige.

Enligt Annika Varghans, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen Dalarna, ligger länet i den översta fjärdedelen om man slår ut vilka län som har fått mest pengar per capita.

– Tidigare sträckte sig tidsperioden till 2026 och då var det ju lite svårt för projekt som tar kanske 3-4 år att genomföra att hinna med. Nu är det ju lite lättare att söka pengar för sådant.

Fakta om klimatklivet

  • Företag, regioner, kommuner, föreningar, bostadsrättsföreningar och alla typer av organisationer kan få stöd från Klimatklivet. Privatpersoner kan inte få stöd.
  • Till och med 3 juli 2023 har Klimatklivet beviljat 5 246 ansökningar.
  • Åtgärder som beräknas ge störst minskning av växthusgaser per investerad krona är de som får stöd.
  • Den som söker behöver kunna visa att den har förmåga att genomföra och finansiera den egna delen av kostnaden.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet