Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVTs reporter följde med kommunalrådet Anna Hed (C) och gjorde en klimatkoll i Mora kommun. Foto: SVT

Bilen, biffen och bostaden – så arbetar Mora med klimatfrågorna

Uppdaterad
Publicerad

Mora kommun har nyligen satsat över 80 miljoner på klimatanpassande energiåtgärder. Samtidigt är målet att fordonsparken, som i dag består av en blandning av elbilar och dieselbilar, ska ställas om till fossilfritt.

Klimatarbetet hos Sveriges kommuner sker idag på frivillig basis och enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR, är det stora variationer på hur mycket resurser som läggs på klimatet.

Mora kommun är en av flera kommuner i Dalarna som har en specifik klimatstrategi.

Klimathopp i Dalarna

– Det är viktigt att få alla med sig, vi politiker kan inte bara ta en massa beslut som skapar oro. Då kommer det inte hända nånting, säger Moras kommunalråd Anna Hed (C).

Satsning på flyg

Samtidigt har kommunen under flera år kämpat med att få tillbaka flygplikten till Mora flygplats något som blev verklighet våren 2022.

Hur rimmar den satsningen med klimatstrategin?

– Vi har långa avstånd för att få kontakt med resten av Sverige och omvärlden. Vi har gjort uträkningar att om företagspassagerare åker tillsammans i flygplanen istället för att ta varsin bil så blir utsläppen och framförallt klimatavtrycket mindre, säger Anna Hed (C).

Önskar mer medel

Kommunalrådet Anna Hed (C) önskar mer resurser och samordning till klimatarbetet.

– Det kommer en hel del förnyade krav. Ska kommunerna göra mer behöver vi även mer medel till det. Annars måste vi ta bort något annat, säger hon.

Bilen, biffen och bostaden är tre områden som bland andra Världsnaturfonden använder som utgångspunkt när man vill se över sina klimatavtryck kopplade till hushållet. SVTs reporter följde med kommunalrådet Anna Hed (C) för att kolla hur kommunen arbetar med bilen, biffen och bostaden – se videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet