Såhär kommer de nya skyltarna att se ut, man byter alltså ut sista siffran mot en bokstav. ”Vi är angelägna att folk får infon att det här händer nu”, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Nya registreringsskyltarna snart på våra vägar

Uppdaterad
Publicerad

De nuvarande registreringsskyltarna med tre bokstäver och tre siffror är på väg att ta slut. Nu kommer istället ett nytt system, Transportstyrelsen är inne i slutfasen med att införa det nya utseendet och målet är att de nya skyltarna införs den 15 januari.

I det nya systemet kan skyltarna ha två siffror, så att den sista byts ut mot en bokstav.

– Arbetet pågår och vi är inne i slutfasen. Vår avsikt är att införa de nya numren den 15 januari, men det kommer nog ta nån vecka längre innan vi ser de nya skyltarna ute på våra vägar, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Så blir en regskylt till

Han försöker förklara hur registreringsskyltsprocessen ser ut; varje kväll görs en uppdatering, då Transportstyrelsen samlar in alla ansökningar om nya registreringsnummer och skickar en beställning till skylttillverkaren.

Mikael Andersson beskriver ett exempel: Bilmärket Peugeot tillverkas ju i Frankrike, men det bilmärket har en generalagent i Sverige som tar in alla nya Peugeotbilar i Sverige och ser till att de får svensk registrering.

Denna generalagent anmäler till Transportstyrelsen att de vill ha registreringsskylt på denna Peugeot och en registrering görs.

Kan ta någon vecka till

Från den 15 januari kan det ta en liten tid till innan bilen med den nya regskylten är ute hos kund och ute i trafiken, förklarar Mikael Andersson.

– Men min bild är att de första skyltarna kommer att börja ses i januari. Vi är angelägna att folk får informationen att det här händer nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer