Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar biträdande smittskyddsläkaren Fredrik Rücker hur många som drabbas av TBE i Dalarna. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Nya riktlinjer för vaccinering mot TBE i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen för TBE har börjat och i år har Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer för vaccination mot viruset i Dalarna. Personer som vistas i skog och markområden söder om Borlänge tätort bör vaccinera sig, lyder uppmaningen.

– TBE kan orsaka en allvarlig hjärnhinneinflammation som kan ge bestående hjärnskada. Om man får rodnad runt bettstället efter en fästing ska man söka sjukvård, säger Fredrik Rücker, biträdande smittskyddsläkare i Dalarna.

Det är nu under sommaren som fästingar blir mest besvärliga och därför bör man vara aktsam om man rör sig i skogs- och markområden med hög risk för TBE-smitta.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att den som vistas regelbundet i skogs- och markområden söder om Borlänge bör vaccinera sig mot viruset.

Rekommendationen gäller både barn och vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.