Helena Ernman är biträdande smittskyddsläkare vid Region Dalarna. Foto: TT / Privat

Vaccination mot TBE blir allt populärare i Dalarna: ”Folk är rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset att vaccinera sig mot TBE blir allt större i Dalarna. Men människor vaccinerar sig mest för att de ska resa bort.

– Man behöver inte vaccinera sig om man bara ska vistas i Dalarna, utan det är om man ska åka iväg till något högriskområde, säger Helena Ernlund, som är biträdande smittskyddsläkare vid Region Dalarna.

TBE är annars ett växande problem i landet. Statistik visar att det ökat mycket under de senaste åren och samtidigt har intresset för att gå och vaccinera också stigit.

– Ja, vi märker att det finns ett stort intresse för att vaccinera sig mot TBE. Vi har sedan årsskiftet gett närmare 1000 doser, säger Malin Holgersson, koordinator och undersköterska på mottagningen Bergmästaren i Falun.

Varför har det ökat tror du?

– Jag tror att det är för att folk blir upplysta om vad det är och då blir de rädda för att bli smittade. De är rädda för att det även ska ta sig hit till Dalarna.

Ingen brist på vaccin

Under förra året ökade trycket ordentligt på många håll där man kunde vaccinera sig. Det ledde till att det tog slut på vaccin och man fick ställa in de så kallade vaccinbussarna.

I år finns lyckligt nog inte den problematiken.

– Nej, vi klarar av att ta hand om dem som kommer, säger Malin Holgersson.

Endast ett smittfall

Enligt Folkhälsomyndigheten har endast ett fall av TBE rapporterats in under året i länet, vilket innebär en minskning från ifjol då det var fem fall. Dessutom poängterar Helena Ernlund, smittskyddsläkaren, att de inte nödvändigtvis har smittats i Dalarna heller.

– Vi har hittills ett fall i år som smittats i Dalarna och ytterligare två fall som kan ha smittats i Dalarna eller någon annanstans, säger hon.

Fakta: Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.

De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar.

Upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.