Dalarna är inget högriskområde att vistas i men det finns gott om fästingar även här, enligt sjuksköterskan Maria Eriksson. Foto: Ellen Skogbergs/SVT

Slut på TBE-vaccin: ”Minst det dubbla antalet vaccinationer i år”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för TBE-vaccinationer är stort just nu – så stort att vaccinet är helt slut hos leverantören. Mottagningen i Borlänge kan inte ta emot fler tidsbokningar och de planerade turerna med vaccinbussen har ställts in.

– För tillfället är vaccinet slut i hela Sverige. Det senaste beskedet är att det kommer nya doser i juli, säger Maria Eriksson, sjuksköterska Dala vård och vaccin.

Det är brist på vaccin även i Dalarna, trots att det inte är ett högriskområde, och till Dala vård och vaccins mottagning i Borlänge har många sökt sig i år.

– Hos oss är det minst det dubbla antalet vaccinationer gjorda i år jämfört med i fjol, och så är det nog i hela landet, säger Maria Eriksson och fortsätter:

– Det beror till största delen på att det var en ökning av TBE-fall med 62 procent i Sverige förra året, de flesta i högriskområdena. Det var tre fall i Dalarna, men där vet man inte om ursprunget var här eftersom de hade varit ute i övriga Sverige och rest.

Vaccinbussar inställda

Nu kan inte mottagningen i Borlänge ta emot fler tidsbokningar och vaccinbussarnas planerade stopp i Falun och Borlänge i slutet av veckan har ställts in.

– De som har bokat fram till igår, söndag, har vi doser till men vi kan inte ta emot nya bokningar. Har man tagit en dos och väntar på den andra är det ingen risk om man väntar längre. Man får inget skydd efter första dosen, men det får man efter den andra även om det går längre tid än väntat mellan gångerna, säger Maria Eriksson.

Inget högriskområde

Dalarna är trots allt inte ett högriskområde, men det finns gott om fästingar även här. Till högriskområdena hör bland annat Stockholms skärgård, Mälardalen, östkusten och delar av västkusten.

– Personer som vistas i högriskområdena men även personer här i Dalarna som är mycket ute i naturen och utsätter sig för risken att få TBE bör vaccinera sig, säger Maria Eriksson.

Hur kan man skydda sig mot fästingar?

– Förutom vaccin kan man skydda sig med täckande klädsel och mygg-och fästingmedel. Har man varit ute i naturen kan man se över hela kroppen och ta bort eventuella fästingar så fort det bara går, säger Maria Eriksson.

Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.

De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar.

Upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.