Smittskyddsläkaren ser inget behov av TBE-vaccination för den som inte ska lämna Dalarna i sommar. Foto: SVT Arkiv/Fredrik Sandberg/TT

Fortfarande tomma vaccinlager hos landstinget Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i början av juni har lagret av TBE-vaccin ekat tomt i hela landstinget, och trots att privata aktörer nu kan sälja vaccinet genom utländska leverantörer så kan landstingets vårdcentraler fortfarande inte genomföra några vaccinationer.

Anders Lindblom är smiddskyddsläkare på landstinget i Dalarna, och han berättar att bristen väntas fortsätta.

– Det svenska läkemedelsföretag som vi har som leverantör kan inte leverera vaccin just nu. Vi kommer få besked tidigast vecka 29, innan dess är det tomt.

Avråder dalabor från vaccination

Lindblom säger att risken för att smittas i Dalarna är väldigt låg, med undantag för en känd ”hot spot” i Norbo Finnmark mellan Borlänge och Ludvika.

– Såvida man inte bor där så är det inte lönt att vaccinera sig om man inte ska resa utanför Dalarna. Risken för biverkningar i samband med vaccination är väldigt liten, men ändå större än risken att drabbas av TBE-viruset, menar han.

Inga TBE-smittade i år

Enligt statistiken över provtagna och bekräftade fall av TBE-smitta har inga sådana rapporterats in till landstinget i Dalarna i år.

– Ifjol anmäldes däremot tre fall, men där är det troligt att åtminstone två av dem hade blivit smittade utanför Dalarna, berättar smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

Här är riskområden för att bli smittad av TBE

*Störst risk i Stockholms skärgård och öarna kring Mälaren.

*Hög risk även i övriga delar av Stockholm, Uppsala och Södermanlands län.

*Medelhög risk kring de stora sjöarna Vänern och Vättern.

*Flera fall har även inrapporterats från Östersjökusten mellan Stockholm och Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.