Nu är det återigen möjligt att vaccinera sig mot TBE. Foto: SVT, TT

Nu går det återigen att vaccinera sig mot TBE i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i början av juni har TBE-vaccinet varit slut i hela Sverige. I Borlänge fick den privata vaccinationsmottagningen bland annat ställa in planerade turer med vaccinationsbussen. Nu finns vaccinet på nytt hos mottagningen.

Påfyllningen anlände i slutet av förra veckan och sedan dess har det höga trycket som orsakade bristen återvänt till mottagningen.

– Det blev full fart direkt när vi fick in det igen, säger Maria Eriksson, sjuksköterska på vaccinationsmottagningen.

Oväntat hög efterfrågan orsakade bristen

Anledningen till att vaccinet tog slut i juni handlar om att det uppstod en högre efterfrågan än beräknat.

– Jag tror att hela Sverige, och även vaccinleverantören, förvånades över efterfrågan. Den har nog varit det tredubbla i år mot tidigare år, och det hade man nog inte riktigt räknat med, säger Maria Eriksson.

Har fått dispens av Läkemedelsverket

Påfyllningen beror i sin tur på att Läkemedelsverket beslutat om att ge dispens att sälja vaccinet i utländska förpackning.

Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.

De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar.

Upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.