Nu får länsstyrelserna besluta om licensjakt Foto: Jonas Ekströmer/TT

Länsstyrelserna får besluta om licensjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Mellansverige ges nu möjlighet att själva besluta om licensjakt på varg.

Det innebär att beslutet inte behöver tas via Naturvårdsverket.

– Vi har beaktat vargstammens storlek, säger Carl-Johan Lindström vid Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Det är till de länsstyrelser som ingår i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet, som Naturvårdsverket nu överlåter beslutsmöjligheten till. I det området finns länsstyrelsen i Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala samt Örebro.

− Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Carl-Johan Lindström, tillförordnad chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Vargar i Dalarna

Det är när ett rovdjursförvaltningsområde uppnått miniminivån för en art som Naturvårdsverket kan delegera möjligheten till beslut till länsstyrelserna, under en viss period. Detta har även gjorts vid tidigare tillfällen.

Senast första oktober ska länsstyrelserna fatta beslut om eventuell licensjakt ska hållas eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet