Nytt initiativ ska göra musikscenerna jämställda i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades ett nytt initiativ från flera musikarrangörer i Dalarna. Initiativets syfte är att ta ett gemensamt ansvar för en av musikbranschens viktigaste frågor – jämställdhet på musikscenerna.

Det är en gemensam satsning mellan fyra musikarrangörer, Falun/Rättvik bowling och krog, Liljan, Putte i Parken och Sabaton Open Air.

Det var Rättvik/Falun bowling och krog som kontaktade organisationen Dalapop med en idé om att främja en jämställd musikscen i längden. Tanken är att starta ett camp med syfte att få fler kvinnor och tjejer att göra musik nästa sommar.

Svårt att boka jämställt

Idén växte och i dag är fyra arrangörer med i den grupp som tillsammans med Dalapop och andra intresseorganisationer kommer att starta campet.

– Vi upplever ett problem med att kunna boka jämställt i dag och därför gör vi den här insatsen. Idén med ett camp eller ett kollo har funnits förr, men att arrangörer går ihop och investerar i det här tror vi är ganska unikt. Vi tror att det kommer betyda mycket i längden och förhoppningsvis ge lite ringar på vattnet, säger Robin Sjöblom, Falun/Rättvik bowling och krog.

”Handlar om människors rättigheter”

Projektet är i startgroparna just nu men tanken är att, på lång sikt, få scenerna runt om i Dalarna att bli mer jämställda än vad de är i dagsläget.

– Det här är jätteviktigt, det handlar om alla människors rättigheter och förutsättningar. Det är ett samhällsproblem och det här blir en långsiktig satsning. Vi måste, och vill så gärna, få en jämställd musikscen. Vi börjar med ett år, sedan fortsätter vi och förhoppningsvis kommer vi få se en förändring på lång sikt, säger Frida Persson, Putte i Parken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer