Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”KSO-frågan som varit kärvast” – Det nya styret kommenterar vägen fram till samarbetet och hur framtiden ser ut. Foto: Anders Hansson/SVT

Nytt styre klart i Hedemora – S, M och MP styr tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Hedemora har meddelat att den nya politiska majoriteten i kommunen ska bli ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet. Hedemora blir den sjunde kommunen i Dalarna där S och M styr tillsammans.

– Det kommer gå jättebra, våra valprogram hade väldigt mycket gemensamt i tänket att styra Hedemora, säger Göran Hoffman (S).

Hedemora var näst sist av Dalarnas 15 kommuner med att presentera styret och bakgrunden är att det tidigare styret med S+C+V inte längre har tillräckligt många mandat för att få majoritet.

Valet 2022 Hedemora

Socialdemokraterna är störst med nio mandat, Moderaterna är nästan lika stora med åtta mandat, och Miljöpartiet bidrar med ett mandat. Tillsammans får de 18 av 35 mandat, alltså en majoritet med minsta möjliga marginal.

– Vårt parti har sonderat terrängen med andra partier och det landade till slut i majoritet med Socialdemokraterna, säger Åsa Ljungkvist (M).

Gemensam politisk plattform

Så här skriver Socialdemokraterna i ett pressutskick:

Samarbetet bygger på en överenskommelse där partierna vill arbeta för en ekonomiskt ansvarsfull och långsiktigt hållbar utveckling av kommunen under kommande mandatperiod, med fokus på kärnverksamheterna skola, vård och omsorg.

Partierna är samtidigt eniga om att hela kommunen behöver växa och utvecklas och vill då särskilt lyfta satsningar för fler tomter och bostäder i kommunen, en förbättrad dialog med näringslivet och trygghetsskapande åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Hedemora

Mer i ämnet