Jerk Gumuns Jones och Jonny Jones är glada över att de bidrar till att bevara rättviksärtan. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Odlarna av rättviksärtan: ”Roligt att vara med och bevara den”

Uppdaterad
Publicerad

En av de kulturarvsgrödor som väckt stort intresse på sistonde är rättviksärten. Den har odlats i Dalarna sedan Gustav Vasas tid.

– Den är ju inte förädlad som de modernare sorterna så den är lite mer problematisk att odla,  säger Jonny Jones, som är kommunalråd i Rättvik och odlare av Rättviksärtan tillsammans med sonen Jerk Gumuns Jones.

Det som gör det svårt att odla ärtan är bland annat att den inte kan odlas ensam på en åker för då lägger den sig ner på backen.

”Oerhört viktig för bönderna”

Jonny och Jerk odlar den därför tillsammans med havre i dag för att den ska få stöd. Båda två tycker det är roligt att bidra till att bevara en kulturarvsgröda.

– Den har varit en oerhört viktig gröda för bönderna i den här trakten förr. Den var en stor bidragande orsak till att man hade det ganska bra under vissa perioder när andra socknar och kommuner hade problem med livsmedelsförsörjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.