Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KD: ”Vi sörjer” – hör varför Fredrik Jarl (C) inte vill ha med KD i nya kommunstyret. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

S, C och M fortsätter att styra Gagnef – KD lämnas utanför

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka som ska styra i Gagnefs kommun 2022-2026. Det blir oförändrat styre, Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna kommer att styra även fortsättningsvis.

De tre partierna har klargjort att samarbetet de senaste fyra åren har fungerat bra. Nu ska de alltså fortsätta att styra tillsammans – det blev känt under en presskonferens på torsdagen.

– Det bästa för Centerpartiet är att samarbeta med Socialdemokraterna och Moderaterna, säger kommunalrådet Fredrik Jarl (C).

Valet 2022 Gagnef

18 mandat

S och C har sju mandat vardera, och M har fyra mandat. Det blir ett majoritetsstyre med minsta möjliga marginal och sammanlagt 18 av de 35 mandaten i fullmäktige. Kristdemokraterna som i valet ökade med två mandat till sex hade gärna varit med och bildat majoritet.

– Vi tycker väljarna har sagt sitt säger oppositionsrådet Anders Bengtsson.

Jarl blir kommunstyrelsens ordförande

Centerns kommunalråd Fredrik Jarl, som är nominerad av koalitionen att fortsätta som ordförande, tycker att den nuvarande majoriteten fungerat bra och är en bättre lösning än att ta med KD i styret.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Gagnef

Mer i ämnet