Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från vänster: Brita Sohlin (M), Mikael Östling (M), Hans Unander (S) och Jörgen Norén (S). I klippet hör du de blivande kommunalråden berätta varför de tycker att det här är en demokratisk lösning. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Moderaterna och Socialdemokraterna styr tillsammans i Malung-Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna i Malung-Sälen går samman och bildar ett helt nytt politiskt styre i kommunen. Och det trots att högersidan egentligen kan få majoritet utan Socialdemokraterna.

Efter valet fanns det möjligheter till maktskifte i Malung-Sälen. De i dag styrande S, C och L får inte majoritet ens tillsammans med mandaten från Vänsterpartiet.

Däremot kan Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet Oberoende bilda majoritet med mandatfördelningen 20-19. Men så blir det inte.

Samarbete över blockgränserna

Istället blir det ett helt nytt blocköverskridande samarbete. Enligt vad SVT Dalarna erfar har Moderaterna och Socialdemokraterna istället valt att gå samman och bilda ett nytt majoritetsstyre. Det blir då med siffrorna 24-15. Motivet ska främst vara att det då blir en stabilare majoritet i kommunpolitiken.

Samma upplägg som i Ludvika och Borlänge

Det här offentliggjordes på tisdagseftermiddagen. Ett sådant här blocköverskridande maktsamarbete mellan moderater och socialdemokrater har funnits i Ludvika kommun sedan förra valet. Och förra veckan berättade S och M i Borlänge kommun att de nu ska göra samma sak där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.