Ökad biltrafik men mindre utsläpp: “Det ser inte ut som att vi kommer nå klimatmålet”

Uppdaterad
Publicerad

6,8 miljarder mil. Så långt kördes svenska personbilar sammanlagt under förra året – det är en ökning jämfört med tidigare år. Sedan år 2000 har svenskarnas totala bilåkande ökat med en miljard mil, det visar siffror från Trafikanalys.

– Det har ökat under lång tid och för väldigt många människor är bilen något väldigt bra. Det ger korta restider och det ger stor frihet och flexibilitet, säger Maria Börjesson professor vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.  

Samtidigt som den totala körsträckan för svenskregistrerade bilar ökar blir vi också fler i Sverige. 

– Det spelar roll på längre sikt men på kortare sikt är det inte så att nyanlända personer åker speciellt mycket bil så det är ingen stor effekt i det här.

4,9 miljoner bilar i landet

Vid årsskiftet fanns det nästan 4,9 miljoner personbilar i trafik i Sverige – av dem var 92 procent rena bensin- eller dieselbilar. Drygt fyra procent av bilarna gick på etanol och en knapp procent på gas. El, elhybrider och laddhybrider utgjorde drygt tre procent.

– Den svenska bilflottan förändras men ganska långsamt, säger Maria Börjesson.

En tredjedel av Sveriges utsläpp från trafiken

Utsläppen från transporter utgör en tredjedel av Sveriges totala utsläpp och det är personbilar och tung trafik som dominerar. Enligt Naturvårdsverket har utsläppen från personbilar minskat de senaste åren – bland annat på grund av energieffektivisering och att biobränsle blandas in i det bränsle som tankas. Ett av de svenska klimatmålen är att minska utsläppen från inrikes transporter med minst 70 procent till år 2030 jämfört med år 2010.   

Hur ser du på det målet med tanke på hur bilåkandet ser ut idag? 

– Det tror jag inte vi kommer att nå, det ser inte ut så. Det beror på att det är väldigt svårt att minska bilresandet utan att det får stora konsekvenser för människors vardag helt enkelt.

”Måste höja drivmedelsskatterna kraftigt”

Vad skulle behövas för att minska bilåkandet? 

– Om man vill minska bilåkandet så måste man höja drivmedelsskatterna kraftigt. Bensinpriset måste bli minst dubbelt så högt – annars är det lagstiftning om att förbjuda bilresande men det skulle ju leda till otroligt stora problem för många människor, säger Maria Börjesson. 

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Bensinen

Mer i ämnet