Här kör folk mest och minst bil i landet – har du koll?

Uppdaterad
Publicerad

Nästan fem miljoner bilar på drygt tio miljoner invånare – så ser det ut i Sverige idag. Och samtidigt som antalet bilar ökar kör vi också allt längre om man slår ihop befolkningens bilåkande.

Även om det säljs allt fler elbilar och laddhybrider så utgör fortfarande bensin- och dieselbilar 92 procent av bilflottan. Det visar statistik från Trafikanalys. 

Men var i landet åker vi i genomsnitt mest och minst antal mil per person? Starta klippet för att få snabb koll.

Sverige möts: Bensinen

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Om körsträckor

Uppgifterna om hur långt människor kör i snitt bygger på körsträcka per bil registrerad i en kommun eller län, oavsett var den har kört, och sedan delat på antal invånare. Uppgifterna avser även bilar ägda av juridiska personer, registreringskommun är inte alltid är samma som stationeringskommun. Statistiken bygger på var bilen var registrerad vid slutet av året.

Källa: Trafikanalys

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Bensinen

Mer i ämnet