Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigt att få bort fästingarna innan de sätter sig” – se sjuksköterskan Eva-Lena Ekbloms tips från vaccinationsbussen i Dalarna. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Ökat tryck på vaccinbussen i Dalarna när allt fler vill ta TBE-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten när det gäller vaccinering mot TBE i Dalarna, något som många uppmärksammat.

Detta märks bland annat på den vaccinationsbuss som åker runt i Dalarna och erbjuder drop in-tider.

– Det har varit fullt tryck, säger sjuksköterskan Eva-Lena Ekblom.

Två rapporterade fall i länet

Varje år rapporteras 200-300 fall av TBE i Sverige. I Dalarna har hittills två fall rapporterats i år. Enligt de nya rekommendationerna bör personer som vistas i skog och mark söder om Borlänge tätort vaccinera sig.

TBE

– Det är rekommendationer främst i de områden där det rapporteras flest TBE-falll men många reser ju runt och då finns risken att få TBE där.

– Det är viktigt att ta det nu när många är ute mer. Människor skaffade också fler husdjur under pandemin och de drar hem mer fästingar som gör att risken för TBE eller Borelia ökar.

Hittills har drygt 10 000 stick av TBE-vaccin utfärdats i bussen, vilket är mer än dubbelt så många jämfört med förra året.

Det här bör du tänka på – se mer i klippet.

TBE

År 2021 anmäldes fler fall av fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, TBE, än något tidigare år. Jämfört med året innan är det en fördubbling.

TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar.

TBE-Vaccin kan ges till vuxna och barn över 1 års ålder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TBE

Mer i ämnet