Solbritt Mellembråten, husmor på RIA-stugan (i mitten), serverar lunch. Hon berättar det är lite skrämmande att trycket på RIA-stugan ökar och undrar hur de ska hinna med alla.

Ökat tryck på RIA-stugan

Uppdaterad
Publicerad

Under det här året har besöksantalet på RIA-stugan i Borlänge ökat markant. De har nästan dubbelt så många besök på en dag jämfört med andra RIA-stugor i landet.

– Det är lite skrämmande, hur ska vi orka ta hand om alla som behöver någon?, säger Solbritt Mellembråten som är föreståndare.

Personalen får hjälpa till med allt från myndighetssamtal, kattbegravningar, mat och ge en säng till den som har spenderat natten utomhus.

Den kraftiga ökningen tror personalen bland annat beror på ett hårdare samhällsklimat.

– Det har blivit jättetufft för människor som inte har socialt skyddsnät eller någon anhörig det är då vi kommer in, berättar behandlingsassistent Jonas Nilsson.

”Borlänge har en svårare situation”

Enligt Hela människan, paraplyorganisationen för RIA-stugorna i landet, så sticker Borlänge ut i statistiken.

Daniel Ryderholm arbetar som informatör på Hela människan säger att personalen i Borlänge har väldigt mycket och en tuff situation.

– RIA i Borlänge har en svårare situation utifrån hur samhället där ser ut.

Personalen bär överfallslarm

Flera av besökarna har psykisk ohälsa och missbruksproblem, en del är kriminella och ibland kan arbetssituationen bli hotfull.

Personalen bär numera överfallslarm.

– Det är ofta inte riktat mot oss men det kan vara uppgörelser eller att de blir osams och vi hamnar emellan, säger Solbritt Mellembråten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.