Forskaren Lena Dahlberg. Foto: SVT

Oklart hur coronaisoleringen påverkar äldre i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är här och 70-plussarna ska fortsatt distansera sig. Samtidigt visar forskning att ensamhet ökar risken för ohälsa, och det finns en oro för allvarliga konsekvenser om coronaisoleringen fortsätter.

– Ensamhet kan få allvarliga följder, säger Lena Dahlberg, docent vid högskolan Dalarna och Karolinska institutet. 

Hon forskar om äldre personers levnadsvillkor, så som ensamhet och utanförskap.  

Coronapandemin

I Sverige finns 1,6 miljoner människor som är 70 år eller äldre. Det har gått fem månader sedan Folkhälsomyndigheten pekade ut dem som riskgrupp. De förväntas begränsa sina kontakter – och undvika platser där människor samlas. De ska inte åka kollektivt, och de uppmanas att försöka hitta andra alternativ till att handla i butik och att bara träffa människor utomhus. 

Oklart hur Sveriges val påverkar

Enligt Dahlberg pågår det en mängd studier om konsekvenserna av coronaisolering både i Sverige och runt om i världen. Men hur just Sveriges vägval påverkar de äldre på lång sikt vet man ännu inte.   

Forskarna vet sedan tidigare att långvarig oönskad ensamhet ökar risken för ohälsa. Bland konsekvenserna finns hjärt- och kärlsjukdomar, depressioner och ett försämrat immunförsvar.

Inte i samma båt

– Frågan är om ensamhet i den här situationen får samma konsekvenser som den ensamhet vi har studerat tidigare. Det kan vi inte vara helt säkra på. Utomlands finns det argument inom forskningen där man pratar om att den här isoleringen kanske inte leder till känslan av ensamhet i samma utsträckning som annars, eftersom alla sitter i samma båt.  

Men i Sverige sitter inte alla i samma båt. Här har gruppen äldre särskilt uppmanats att isolera sig.  

– Jag tror att man väldigt noga måste överväga vad kan smittan föra med sig för risker, och vad kan ensamhet föra med sig för risker, säger Lena Dahlberg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet