Oklart i Falun efter valet – söker efter en majoritet

Publicerad

Det är mycket som fortfarande är oklart efter valet. Falun är en av de kommuner där det nu pågår diskussioner för att hitta fram till en majoritet i fullmäktige. Socialdemokraterna har tappat ungefär lika mycket som Centern har gått framåt, och Centern blir därför en nyckelspelare i de diskussionerna.

I Centerns lokaler på Dalregementet har en grupp centerpartister just avslutat ett av de inledande mötena i jakten på en majoritet i kommunfullmäktige.

Gruppen består av de Centerpartister som kommer att sitta just i den församlingen. En av dem är nuvarande kommunalrådet Joakim Storck.

Val 2018 Dalarna

– Vi vill systematiskt gå igenom vad det finns för tänkbara alternativ för att få fram en majoritet här i kommunen, säger Joakim Storck (C).

Är det några alternativ som är helt otänkbara?

– Ja, vi har ju sagt ända sedan valet 2014 att vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är värt att säga igen, menar Joakim Storck.

– Och jag tror att det blir svårt för oss att samarbeta med vänstern. Vi står väldigt långt ifrån varandra!

Men i övrigt håller ni ganska många dörrar öppna i nuläget?

– Ja, det finns ju många partier i Falun så det är klart att det ger många tänkbara kombinationer. Men det är ändå inte så många som ger en majoritet!

Joakim Storck säger att den tidigare konstellation som regerat i Falun under den förra mandatperioden, det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern, nu efter valet bara har 29 mandat tillsammans, men det behövs 31 för majoritet.

Tar man Alliansen plus Falupartiet så ger det också bara 29 mandat, alltså inte heller där någon möjlighet att på egen hand avgöra frågor i fullmäktige.

– Det betyder att vi måste fundera på hur vi ska göra istället, säger Joakim Storck. Vi tror ju att det är bra att få till en majoritet så att vi slipper bli beroende på något sätt av några ytterlighetspartier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet