Oklart om strömmen hinner fram till flygplatsen i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Att det nu bara blir en provisorisk väg till den nya flygplatsen i Sälenfjällen ställer till med andra problem för själva flygplatsbygget.

All el till flygplatsen är tänkt att dras längs med den nya vägen.

Och finns det ingen ny väg så är det oklart om det hinner dras fram någon ström i tid till den elkrävande nya flygplatsen.

– Det verkar väl lite tight, säger Kjell Jansson vd för Malungs elnät.

Det försenade vägbygget i Sälen orsakar alltså andra problem för själva byggandet av flygplatsen.

Det finns bara lite ström vid flygplatsen i Sälenfjällen i dag. Men byggs den ut enligt planerna räcker inte strömmen, utan då behövs mycket mer el där.

Elen ska komma i en kabel från Tandådalen drygt en mil bort.

Och planen är att dra nya elledningen längs med den nya planerade flygplatsvägen. Det är mest praktiskt och jobbet görs oftast isamband med själva vägbygget.

Oklar sträckning

Men nu står det ju klart att det inte kommer att finnas någon väg till den tänkta flygplatsinvigningen i december 2017. Det finns i dag inte i Trafikverkets handlingar ens en detaljerad linje var den nya vägen ska gå.

Alltså har inte heller jobbet med att ordna ström till flygplatsen kunnat börja. Det lokala elbolaget måste först och främst ansöka om ett särskilt tillstånd, en så kallad koncession, för en sådan här strömkabel.

– Vi kan inte lämna ansökan om koncession innan vi vet en slutlig sträckning av vägen, säger Kjell Jansson chef för Malungs elnät. Vi måste veta var vägen ska gå.

Enligt Trafikverket kan det tidigast om ett halvår finnas en tänkt vägsträcka för den nya flygplatsvägen i Sälenfjällen.

Först då kan det alltså lämnas in en sån här elasökan. Och sen väntar en ny process.

– Vi har en handläggningstid på ett år. Det kan ju överklagas också, säger Kjell Jansson.

Svårt att få el i tid

Alltså finns det tillstånd till ström allra tidigast sommaren 2017 – med bara månader kvar till den tänkta flygplatsinvigningen.

Och då har inte ens kabeln börjat grävas ner.

Det är flygplatsbolaget som hela tiden angett att flygplatsen ska vara klar december 2017. Då ska de första planen landa i Sälen, enligt planerna.

Att det är ont om tid är väl känt för elbolaget.

– Ja, vi vet om det här. Det verkar tight men vi ska väl inte kasta yxan i sjön ännu utan får väl avvakta och se vad som händer, säger Kjell Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet