Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Kan man vaccinera sig även fast man är under 65? Och är det aktuellt att införa munskydd i Dalarna igen? Smittskyddsläkaren besvarar frågorna. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Ökning av corona – det här gäller i Dalarna just nu

Publicerad

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i Dalarna och trycket på att vaccinera sig har hittills varit högt.

– Vi ser ett stort intresse av att vaccinera sig bland de över 65 år och riskgrupp, och nu har vi öppnat upp för fler tider på vårdcentralerna, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare.

Enligt Rücker är det hög smittspridning av covid-19 runt om i länet, men de allra flesta blir inte svårt sjuka som läget är nu.

– Ingen behöver intensivvård just nu, men det är ett 60-tal som vårdas på sjukhus i länet, antingen för covid-19 eller, för andra sjukdomar och dessutom har covid-19, säger Fredrik Rücker, Dalarnas smittskyddsläkare.

Om man känner minsta förkylningssymtom, ska man testa sig mot covid-19 då?

– Nej inte nödvändigtvis.

I klippet: Kan man vaccinera sig även fast man är under 65? Och är det aktuellt att införa munskydd i Dalarna igen? Smittskyddsläkaren besvarar frågorna.

TRE RÅD FRÅN SMITTSKYDDSLÄKAREN FÖR ATT UNDVIKA SMITTA:

• Tänk på att covid-19 finns kvar och att det fortfarande finns riskgrupper.

• Distansera er från andra när ni är sjuka.

• Var noga med handhygienen och hosta i armvecket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.